Crăciun Fericit!

A fost odată ca niciodată…

Un copil care iubea să audă poveștile spuse de bătrânii satului despre „cum a fost Crăciunul pe vremea mea”.

Le sorbea vorbele și intra în lumea aceea magică, încărcată de bucurie.

Pentru că, pe vremea aceea, sărbătoarea Crăciunului era despre nașterea Domnului nostru Isus Hristos. Oamenii se pregăteau din timp să primească vizita colindătorilor și în același timp își trimiteau copiii sau nepoții la Biserică să se spovedească și să se împărtășească.

Apoi se întâlneau pentru a pregăti colindele pe care să le cânte în seara de Ajun.

Bineînțeles că și personajul nostru făcea la fel în încercarea de a „prinde” acea fărâmă de magie a Crăciunului care-i ajungea apoi pentru tot anul.

Mergea de mic la Biserică dar acum, că a mai crescut, era încântat să meargă să colinde și el prin sat.

Grupul de colindători se întâlnea în centrul satului și apoi plecau cântând. Se opreau în fața caselor unde gazdele deschideau larg ușa, colindau și beau o cană de ceai apoi mergeau mai departe.

Cea mai mare surpriză avea să-l aștepte la final când, în loc să se spargă grupul și fiecare să plece la casa lui, a fost și el invitat să mai râmână pentru a sărbători cu ceilalți membrii ai corului. Gazdă avea să fie un tâmplar iar locul de întâlnire era chiar atelierul lui.
S-au așezat toți în cerc și au cântat pe rând, fiecare câte o melodie în timp ce soția gazdei le-a pregătit o tigaie de „pomana porcului” cu mămăligă.

Nu s-au întins prea mult în noapte pentru că a doua zi mergeau iar la biserică.

Timpul a trecut.

Satul a rămas tot acolo. Alți oameni, din ce în ce mai puțini, preluau tradiția colindelor iar petrecerea s-a mutat încet, încet la discoteca din sat. După o vreme a devenit mai importantă petrecerea decât sărbătoarea.

Pregătirea pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului a devenit o goană după cadouri, cumpărături făcute în neștire pentru că, nu-i așa, cele mai bune reduceri și promoții apar acum.

Cadoul perfect de Crăciun poate fi orice, mai ales că ai discounturi peste discounturi sau rate pe loc, doar cu buletinul și fără adeverință de salariu!

Și totuși, hipermarketurile nu pot umple toate golurile.
Pentru personajul nostru există un gol mare: în casa bunicilor.

Poarta e încuiată și luminile stinse.

Colindele din Noaptea de Ajun mai răsună doar în amintiri.

Un scâncet îl face să ridice privirea din calculator și-l vede pe fiul cel mic cum se întinde și e gata să se trezească. În camera alăturată se aude soră-sa cum se pregătește să meargă la Biserică.

E datoria lui acum să construiască amintiri plăcute următoarei generații de colindători.

Vor fi despre Nașterea lui Isus, despre un moș cu barbă îmbrăcat în roșu sau despre mese îmbelșugate, cumpărături și cadouri?

Ne vor povesti copiii când vor crește.

Până atunci,

Crăciun fericit!

Așa cum vi-l doriți!

Facebook Comments
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.