Sănătatea, înainte de toate…

Sunt o fire introvertită. Îmi place să am câte un răgaz în timpul zilei în care să fiu doar eu cu gândurile mele.

Am fost așa de mic.

Poate de aceea îmi plăcea să merg diminețile cu vaca la păscut.

Încă de atunci eram matinal. Mă trezeam de obicei în jurul orei 6 dimineața ca să mă întorc pe la 10 sau 11, înainte de a veni căldura.

Cu toate astea, masa de dimineață era nelipsită. Un obicei pe care îl mai am și acum.

După cum se spune: „Mâncarea de dimineaţă lungeşte viaţa.”

Și totuși, a fost o vreme când am uitat de acest bun obicei.

A fost pe vremea când plecasem de acasă pentru a-mi continua studiile. Student fiind am învățat foarte multe lucruri bune dar și unele rele.

Da! Cu adevărat rele!

În primul rând, anii de studenție au fost anii în care le-am încercat pe toate. Când reveneam în vacanțe la țară, la bunici, îmi reluam bunele și sănătoasele obiceiuri culinare sau sportive. Mâncam sănătos și făceam sport în fiecare zi. Noaptea dormeam și mă odihneam bine.

Când începeam școala, parcă ștergeam cu buretele tot ce știam despre ceea ce aveam să aflu că se numește „stil de viață sănătos”.

Dimineața o începeam cu o cafea. Prima masă era de multe ori după ora 16 iar seara mâncam pentru tot restul zilei.

Am terminat facultatea și am păstrat obiceiurile astea nocive pentru mai mulți ani. La un moment dat, starea de sănătate m-a obligat să revin la un stil de viață sănătos. Am fost surprins să observ că în doar două săptămâni am revenit la o bună stare psihică și fizică.

De atunci, adică de vreo câțiva ani, am devenit un susținător înflăcărat al mâncării sănătoase și a exercițiilor fizice.

Știam că sunt bune (mișcarea și nutriția corectă) dar motivul pentru care făceam sport când am fost elev sau student ținea mai mult de aspectul fizic. Eram mândru de corpul meu și de performanțele din sala de forță.

Ei bine, acum am o altă motivație.

În primul rând, motivația este una personală ce ține de o stare de sănătate sufletească și trupească iar în al doilea rând aceasta ține și de formarea mea profesională.

Lucrez în fiecare zi cu copiii.

Dacă nu sunt cei de la școală, sunt ai mei, de acasă.

Știu că o alimentație corectă și mișcarea în aer liber sunt cheia succesului atunci când vine vorba și despre învățat.

Am observat cum a evoluat pachetul copiilor de-a lungul anilor. În cei 16 ani de când sunt profesor, am observat cum banii de buzunar au luat locul fructelor și am mai observat ce-și cumpără copiii dacă nu sunt îndrumați: toate porcăriile, de la chipsuri la țigări –în funcție de vârstă.

Și am mai observat mici întreprinzători (destui) care-și aveau afacerile în preajma școlilor. Vând minorilor țigări, alcool și cafea fără remușcări.

Ca părinte și dascăl am luat atitudine dar, pentru a-ți feri copilul de aceste „tentații”, cel mai bine este să-l educi astfel încât să se ferească singur, pentru că nu poți să-l supraveghezi în fiecare clipă.

Și educația începe acasă.

Copilul vede acasă că părinții mănâncă sănătos, că fac mișcare și petrec timp de calitate împreună. Părinții sunt modele pentru copiii lor, iar aceștia din urmă vor copia atât cele rele, cât și cele bune.

E datoria părintelui să formeze obiceiuri bune pentru copiii lui.

*

Am studiat ce spun nutriționiștii despre cum și ce trebuie să mâncăm.

Am vrut să-ți ofer în continuare cele mai bune sfaturi, care să vină de la niște profesioniști.

M-am documentat vreo două zile și am reușit cu ocazia aceasta să intru în ceață, văzând cum se contrazic foarte mulți dintre ei.

Prin urmare, o să fac apel la experiența proprie și la câteva lucruri comune asupra cărora toți sunt de acord.

1. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

2. La prânz se mănâncă moderat.

3. Seara se ia o masă ușoară.

4. Consumă zilnic fructe și legume.

5. Bea apă.

Vreau să detaliez puțin cele de mai sus iar ceea ce voi spune este trecut printr-un filtru foarte personal, adică vorbesc din experiența proprie.

La micul dejun poți mânca orice, de la carne la prăjituri. Totuși, e foarte important să mănânci corect.

Ce înseamnă corect?

În primul rând, fructele sunt obligatorii în timpul zilei, prin urmare, a începe ziua cu o porție de fructe, este minunat!

Ideal ar fi ca fructele să constituie întreaga masă de dimineață dar la copii se mai pot adăuga și alimente ce conțin proteine, carbohidrați sau glucide cum ar fi laptele, ouăle, carnea, cerealele sau o prăjiturică.

Reține! Fructele să nu lipsească! Celelalte pot lipsi dar dacă nu se poate, nu le consuma pe toate ci creează un meniu echilibrat.

Fructele se consumă cu cel puțin 20-30 minute înainte de fiecare masă, indiferent de momentul zilei.

La prânz e bună o ciorbă de legume sau o supă ușoară. Felul doi nu e obligatoriu dar, dacă nu se poate fără, să fie porții mici.

Seara e bine să luăm cina înainte de ora 18 dar niciodată mai târziu de ora 20.

Legumele sunt preferate la cină. Dacă ești obișnuit să mănânci seara carne, încearcă să-ți schimbi obiceiul. Dacă nu poți, adaugă obligatoriu o salată verde sau asortată. Totuși, menține porțiile la dimensiuni reduse.

Și, poate știi deja din campaniile tv: „Pentru o viață sănătoasă, fă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi!”

În încheiere o să te rog ca de obicei să-ți spui părerea despre cum ar trebui să arate un stil de viață sănătos, ce ar trebui să facem mai mult sau mai puțin și, evident, nu uita să te abonezi, dacă nu cumva ai făcut-o deja!

Intră în comunitatea noastră!

* indicates requiredFacebook Comments
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.