Să facem puțină curățenie…

Am încercat să-mi pun ideile în practică de mai mult timp, cam din anul 2009.

Ei bine, de fiecare dată când începeam un proiect, mă entuziasmam foarte tare, munceam cu foc și spor și, ca să am evidența rezultatelor, țineam un „jurnal de afacere”, care trebuia să-mi arate mai târziu ce am făcut bine și ce am făcut greșit.

De curând, mi-am făcut curățenie prin bibliotecă.

Am găsit mai multe agende, cea mai veche fiind din anul 2010. Cea mai recentă, din anul 2016. Am citit jurnalele de afacere presărate printre hârtii și am descoperit ceva despre mine… și parcă nu prea mi-a plăcut.

Ei bine, se pare că am început zeci de proiecte, am fost hiperactiv în a-mi da de lucru și totuși… de majoritatea proiectelor mele nu a auzit nimeni.

Nu știam despre mine că încep lucruri și nu le termin.

Acum știu și mă întreb: cum naiba am ajuns așa?

Cu siguranță, există multe goluri în educația mea ce trebuie umplute. Și nu, nu e vorba despre educația academică sau cei șapte ani de acasă… E vorba despre altceva…

*

Până în 2008 am fost un sindicalist convins și așteptam ca revendicările noastre cu privire la salarii, condiții de muncă sau chiar la statutul nostru de dascăli în societate, să fie rezolvate de stat.

M-am convins că trăiam într-o lume utopică.

Din momentul schimbării de paradigmă pe care am suferit-o la începutul anului 2009, am încetat să mai aștept ca problemele mele sau ale sistemului să fie rezolvate de către altcineva. Mai mult, a fost momentul în care am reînceput să mă simt mândru că sunt dascăl!

Procesul transformării este greu, pentru că implică renunțarea la unele convingeri sau obiceiuri nesănătoase și adoptarea altora noi.

De unde știu care obiceiuri, acțiuni, convingeri sau orice altceva, sunt bune și care nu? Simplu, răspunzând la o întrebare: mă ajută acest lucru să-mi împlinesc visurile? Dacă da, merg înainte, dacă nu, văd cum pot să-l adaptez ca să-mi fie de ajutor sau, pur și simplu renunț la el.

*

Postura de expert

„Cu cât mai sigure sunt planurile tale de viitor, cu atât sunt mai riscante. Iar acest lucru se întâmplă pentru că lumea, dincolo de orice îndoială, mai mult ca sigur, se schimbă”
SethGodin- Triburi

Statutul de expert a suferit și el modificări de-a lungul timpului.

În urmă cu un secol dacă știai să scrii sau să citești, erai intelectual.

Apoi dacă făceai opt ani de școală, lumea spunea despre tine că ești un om educat.

În timp, odată cu avântul tehnologiei, cele opt clase nu au mai fost suficiente: în era industrială obțineai o slujbă sigură și bine plătită dacă aveai o diplomă de liceu sau școală profesională.

Azi, acolo unde era suficientă o diplomă de licență, acum e nevoie de studii de masterat sau de doctorat.

Azi ești recunoscut ca expert dacă ai zece cărți publicate, dacă ai diverse funcții care îți recunosc statutul și, evident, cea mai bine plătită slujbă din compania la care lucrezi.

Și tot azi, revoluția declanșată de era informațională răstoarnă concepțiile legate de mitul slujbei sigure și bine plătite, al șefului atotputernic sau al superexpertului cărora toți trebuie să îi ceară părerea.

Azi este redefinit statutul de expert. Pentru că a fi doar expert nu-ți mai este suficient pentru a avea siguranța recunoașterii materiale și sociale.

Azi e mai ușor ca oricând să dobândești statutul de expert.

Pentru că dobândirea lui ține mai mult de mesajul pe care-l transmiți și modul în care îți faci cunoscute competențele.

Să presupunem că deții o informație pentru care unii ar plăti pentru a le-o împărtăși, dar nimeni nu a auzit de tine.

Cât valorează acea informație?

Poate pentru tine nu are preț, poate vrei să o valorifici sau poate crezi că ce știi tu știe toată lumea. În mod cert nu-i va ajuta cu nimic pe cei care au cu adevărat nevoie de ea, dacă le rămâne ascunsă.

Iată responsabilitatea ta: să-ți faci cunoscută expertiza!

Dacă unul sau zece oameni îți urmăresc activitatea și sunt interesați de ceea ce ai tu de spus, atunci tu ești un expert pentru ei.

Pentru că tu îi poți ajuta să-și rezolve problemele.

Cu cât rezultatele muncii tale sunt de folos unui număr din ce în ce mai mare de oameni, cu atât mai mult se consolidează și statutul tău de expert.

Și repet: este responsabilitatea ta să-ți faci vizibilă munca, să ți-o promovezi și să te promovezi!

Condiția omului de geniu, așa cum este văzută în „Sărmanul Dionis”, nu mai stârnește admirație. Oamenii te apreciază ca expert dacă te văd prosper.

Iar azi, expertul trebuie să fie lider, să fie nu doar omul care rezolvă probleme, ci omul care-i învață pe oameni să-și rezolve problemele.

În sistemul actual de educație, problemele și ineficiența au ieșit la iveală odată cu ultimele examene naționale, supravegheate tăcut, dar eficient de camerele video. Statutul de expert al dascălului este contestat.

Și este clar că nu poți obține alte rezultate făcând aceleași acțiuni!

Din nou, lumea se schimbă, iar sistemul nu ține pasul cu schimbarea (compară programele școlare de acum 20-25 de ani cu cele de azi- concret, la matematică și limba română). De fapt, tot ce se încearcă la nivel de conducere, este să se amelioreze rezultatele, să se îmbunătățească un sistem deja depășit.

Acum e momentul pentru schimbare, iar dascălii pot contribui prin expertiza lor!

Se spune că un om devine expert într-un anumit domeniu dacă acumulează în timp zece mii de ore de studiu legat de domeniul respectiv.

Un dascăl care muncește 40 de ore pe săptămână, timp de 35 de săptămâni pe an, devine expert în educație după cel puțin 7 ani.
Sistemul este însă construit în așa fel încât vocea zecilor de mii de experți în educație să fie înăbușită.

Iar tu poți alege să dai vina pe sistem pentru că nu te ascultă sau poți deveni promotorul schimbării, cel ce pune lucrurile în mișcare, cel ce rezolvă problemele fără a aștepta confirmarea „de sus”.

Singura cale de a deveni expert în domeniul tău, în domeniul ales de tine este să începi să-i înveți pe alții.

Iar noi, dascălii, putem spune că suntem privilegiați din punctul acesta de vedere, pentru că asta facem! Iată în plus, ce poți face acum pentru a deveni cât mai repede expert recunoscut:

1. studiază în plus de la jumătate de oră, la doua ore pe zi;

2. îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare, conducere, autopromovare (marketing);

3. crează propriile cursuri;

4. crează valoare.

Și, ca să nu crezi că vorbesc fără să aplic eu mai întâi ce propovăuiesc, aruncă o privire pe acest site; tot ce vezi este doar începutul.

Urmează dezvoltarea proiectului pe mai multe planuri.

Detalii, în articolele următoare.

Intră în comunitatea noastră!

* indicates requiredFacebook Comments
Acest articol a fost publicat în educație, școala vieții. Salvează legătura permanentă.