Educația – opinii

Cât de importantă este educația pentru succesul unui om în viață?

Pe o scară de la 1 la 10, chiar și cel mai exigent sau delăsător om poate spune liniștit: 10!

Cât de importantă este școala pentru succesul unui om în viață?

La întrebarea aceasta, răspunsul poate fi cu virgulă, pentru că părerile sunt extrem de împărțite.

Ca să înțelegi de ce, o să citez dintr-un articol despre sistemul de educație finlandez: „în Finlanda, școala nu este obligatorie, educația este!”

Cu alte cuvinte, se face o distincție clară între școală, ca furnizor de educație și educația în sine, care poate fi făcută și în altă parte, nu neapărat la școală.

Este adevărat că sistemele de educație de masă instituționalizate dețin monopolul, dar este și mai adevărat că în era informației apare o nouă generație care contestă statu-quoul.

Dar apariția acestei generații este consecința directă a dezvoltării spectaculoase a societății, a saltului tehnologic, a comunicațiilor, a ușurinței cu care putem ajunge în câteva ore în orice loc din lume.

Nevoia de inovare a dus la apariția joburilor mobile. Azi ești la doi pași de casă, mâine ești în avion pentru o lucrare în China, după un an mergi în Africa de Sud, apoi în Brazilia… Mai ajungi acasă doar în concedii.

Am spus acasă? Casa ta e lumea cea mare. Viața ta e în mișcare. Familia te urmează iar copiii au nevoie de educație.

Dar școala e fixă, are mai multe etaje și o fundație adâncă.

Ai de ales între a fi împreună cu copiii tăi și a-i trimite la școală… sau poți contesta statu-quoul și alegi „școala în mișcare”, adică să te ocupi de educația copiilor tăi.

Tot mai mulți părinți din întreaga lume aleg să se ocupe singuri de educația propriilor copii sau aleg alternativele educaționale existente. Și nu neapărat din motivele de mobilitate amintite mai sus.

Ei au înțeles că școala, ca furnizor de educație, și-a atins limitele.

În cazul acesta, e bine de știut că trebuie să începi de undeva, că trebuie să pui bazele unei educații solide, care să susțină motivația de învățare pe tot parcursul vieții, mult timp după ce copiii vor fi devenit deja adulți.

În continuare îmi voi exprima părerile despre ce ar trebui să constituie fundația unei educații solide care să asigure oricui succesul în viață. Convingerile mele au la bază experiența proprie de elev, student, dascăl, părinte, din nou student (nu pentru că m-am înscris la vreun program de licență, ci pentru că, pur și simplu, învăț ceva nou în fiecare zi) dar și experiența unor mari oameni de succes, la care am ajuns prin intermediul cărților pe care le citesc.

În primul și primul rând, e nevoie de abilitățile elementare de scris, citit și calcul, pe care le dezvolți în primii ani de școală. Fără acestea, educația ta nu există, nu are bază. Dacă nu poți să-ți ajuți copilul aici, ia un buchet mare de flori și du-l educatoarei/ învățătoarei copilului tău. Dacă nu ai făcut-o cumva deja.

În cartea sa „Formarea inovatorilor”, Tony Wagner spune că inovarea apare acolo unde se întrepătrund expertiza, deprinderile de gândire creativă și motivarea.

De fapt, aceste trei lucruri ar trebui să fie la baza culturii unei școli iar ceea ce marii inovatori contestă la școlile din toată lumea, este modul lor de abordare.

Nu înseamnă că toți oamenii de succes au ajuns acolo după aceeași formulă. Opiniile lor sunt diferite, dar e normal pentru că ei au avut succes tocmai pentru că au gândit diferit.

De exemplu, Bill Gates pune mare preț pe disciplinele STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) și consideră că aceasta este sfera de dezvoltare a creativității (poți să-l contrazici? –pentru cine nu știe, Gates a devenit cel mai bogat om din lume datorită sistemelor softwere).

Pe de altă parte, Steve Jobs era de părere că artele și științele umaniste sunt cele care stimulează cu adevărat creativitatea (deși este recunoscut pentru multitudinea de invenții/ inovări din domeniul tehnologiei –de la computerul personal la desenele animate computerizate și mai apoi la indispensabilele telefoane inteligente sau tablete, foarte puțini știu că avem posibilitatea de a alege dintr-o mulțime de teme și fonturi ortografice datorită pasiunii lui Jobs pentru caligrafie).

Dar nu este obligatoriu ca expertiza ta să fie în domeniul disciplinelor STEM.

Muhammad Yunus și-a legat numele de conceptul de afacere socială, microantreprenoriat social. Lupta lui a pornit din dorința de a ajuta familiile extrem de sărace din Bangladesh să se descurce singure dar în primul rând să le scoată de sub jugul cămătarilor. A avut succes? Bineînțeles! Datorită lui, băncile din toată lumea au început să dea microcredite –până atunci, la banii băncilor aveau acces doar bogații.

Și să nu mai vorbim de oamenii care au avut succes în lumea modei, a artei, a științelor educației sau umaniste, a sportului, dar sunt și oameni care și-au construit cariere în cadrul unor companii, pentru că le ofereau cultura și resursele necesare dezvoltării propriilor proiecte.

Ce vreau eu să ții minte: orice copil poate deveni orice își dorește.
Tu poți deveni orice îți dorești.

Pentru aceasta ai nevoie de o fundație pe care să poți construi.

Repet: ai nevoie de: abilități esențiale de scris, citit, calcul elementar, apoi îți construiești viitorul datorită expertizei, deprinderilor de gândire creativă și motivației.

Dar nu ceea ce îi diferențiază pe oamenii de succes e important. Mult mai important e ce au în comun. „Jocul, pasiunea, determinarea au cântărit la fel de mult în dezvoltarea lor, așa cum au contat atât părinții care i-au sprijinit să-și urmeze pasiunile, cât și influența profesorilor mai puțin tradiționali sau a mentorilor care au fost importanți în viața lor.” (Tony Wagner)

Aș vrea să-ți spun că drumul spre succes poate fi greu sau ușor, dar e vorba numai despre cum percepi călătoria.

Am afirmat de multe ori că jocul este cea mai indicată metodă de învățare când copilul e mic, dar elementul ludic ar trebui să facă parte și din educația adulților.

Doar că jocul poate să capete alt nume, de exemplu proiect.

Proiectul trebuie construit în jurul pasiunii tale, dar poate fi ales și astfel încât să-ți mărească gradul de expertiză într-un anumit domeniu.

Alegeți proiectele în funcție de interesele tale, de pasiunile tale și apoi acționează!

Facebook Comments
Acest articol a fost publicat în educație. Salvează legătura permanentă.